Transitie - Nieuwe Levensfasen

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 08:51

‘Zolang we verbonden blijven

zijn de moeilijke tijden die komen;

een zachter lijden'

 

Ellen Bregten

Transitie wordt vaak gezien als synoniem voor verandering. Overgang als term heeft meestal een meer organische kwaliteit en weerspiegelt in menselijke termen een verandering in iemands levenssituatie en reis door het leven. Transitie kan ook iets anders betekenen dan getransformeerd worden, hoewel transformatie voor veel mensen kan en vaak ook gebeurt. Niet iedereen wordt door veranderende situaties of omstandigheden getransformeerd tot een positief en nieuw iemand.

Sommige mensen klampen zich wanhopig vast aan de wereld die ze kennen, aan hun gewoonten en denk- en gedragspatronen, ook al verandert de wereld en de vele mensen daarin om hen heen. Ze zullen waarschijnlijk veel moeilijke problemen in het leven hebben, ook op sociaal en emotioneel gebied. Andere mensen ervaren verandering zo plotseling en wordt hen zo sterk opgedrongen dat ze weinig tijd hebben om zich effectief aan te passen en hun individuele hulpbronnen te benutten. En er zijn mensen die gedijen goed bij verandering, of die juist lijden onder transitie en misschien zelfs wel voor de verandering die hun dierbaren ondergaan.

Transitie en verandering zijn een onvermijdelijk onderdeel van mensenlevens. Ons leven verandert voortdurend, vooral in onze hoogtechnologische, zeer communicatieve- en consumerende wereld. In ieder geval veranderen onze fysieke lichamen voortdurend vanaf de geboorte tot aan de dood, waarbij regeneratie en degeneratie een cyclisch onderdeel van ons bestaan ​​zijn. Onderzoek geeft aan dat zelfs onze hersenen voortdurend veranderen en zich aanpassen aan onze ervaringen van de wereld om ons heen, en ook geleidelijk verslechteren als we ouder worden.

Er zijn ook overgangen of veranderingen die vrij plotseling of onverwacht zijn en kunnen stressvol zijn (bijv. de dood van een partner of kind) of opwindend (bijv. ontdekken dat je zwanger bent of een diploma, onderscheiding of prijs in de wacht slepen).

Overgangen kunnen geleidelijk, bijna onmerkbaar of verraderlijk zijn. Zelfs met een verandering die opwindend of geweldig is, kan verandering nog steeds stressvol zijn. Omgaan met overgangen in het leven (bijvoorbeeld problemen met een zwangerschap, verandering in werkdruk).

De gevoelens die horen bij een transitie laten altijd een verloop zien:

Ontkenning
Boosheid/ Verdediging
Onderhandelen
Aanpassen & Testen
Acceptatie

Aanpassingen in iemands leven zijn vaak nodig, en dit kan ongemakkelijk zijn, vooral als er snel aanpassingen moeten worden gemaakt. Mensen zijn bang om de controle over hun leefsituatie te verliezen wanneer er een verandering of overgang plaatsvindt.

Rollen en verantwoordelijkheden kunnen veranderen - een nieuwe moeder of vader heeft bijvoorbeeld plotseling deze kleine baby om mee om te gaan, en werk omvat zorgen, koesteren en beschermen - luiers verschonen, beslissingen nemen over stoffen of wegwerpluiers en de effecten op het milieu, voeding, boeren, troosten en knuffelen, kinderwagens, reisarrangementen zijn maar een paar dingen waar kersverse ouders ineens mee te maken krijgen.

Veel mensen die met pensioen gaan, hebben prachtige fantasieën over verhuizen naar de kust, vrije tijd en reizen. Maar tenzij ze een sterke financiële basis hebben, kan een vermindering van geld een vermindering van de bestaande levensstijl vereisen en zeker de meer extravagante van hun dromen.

Het is duidelijk dat er gedurende het hele leven voor alle mensen grote overgangen plaatsvinden, waaronder verschillende overgangen tijdens de ontwikkeling van de kindertijd, de overgang van een kind naar de adolescentie, vervolgens de jong-volwassenheid, de middelbare leeftijd, de ouderdom en de oudere ouderdom.

 

Een eerste grote transitie wordt ervaren in de puberteit, coachend zijn door te luisteren waar de jongere tegenaan loopt en samen bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn om bv. gedrag te veranderen t.o.v. je ouders, leerkrachten of mede leerlingen is de basis die ik als kind-jongeren-opvoedcoach hanteer. Ook de omgeving neem ik mee in deze belangrijke eerste levensfase. Zodat de puber zo puur en respectvol mogelijk de nieuwe wereld in mag gaan stappen. 

De tweede grote transitie van deze tijd is de quarterlife crisis: in mijn praktijk maak ik gebruik van diverse oefen-technieken, die inmiddels hun werking hebben bewezen. Wat helpend kan zijn is een  mindmap maken , een sessie intuïtief systemische opstelling volgen of een moodboard maken. Tijdens deze nieuwe vorm van transitie kan de jong volwassene ondersteund worden met visueel inzichtelijk krijgen wat voor andere mogelijkheden hij/zij heeft. Het cirkeltje doorbreken van opgelegde sociale (media) verplichtingen kan helpend zijn in het groeperen en structureren van de eigen behoeften en de transitie te doorlopen.  

 

De derde (bekende) fase is de midlife-crisis / menopauze (transitie) van vruchtbare vrouw naar oudere wijze vrouw. Rondt de leeftijd van 40/45 jaar tot ongeveer 50-55 jaar ervaren vrouwen verandering in hun gedrag, denken en fysieke gesteldheid die vaak onderschat wordt en gezien wordt als een burn-out. De fysieke kenmerken zijn vaak hartkloppingen, kortademig, opvliegers, osteoporose, artrose en uitblijven van menstruatie (verlaging van o.a. het hormoon oestrogeen kan de oorzaak zijn, maar omdat er een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten+borst en baarmoederhalskanker is het altijd belangrijk dit ook bij de huisarts of specialist te laten controleren! Bij mannen (tussen 50 en 60 jaar) neemt pas later het hormoon oestrogeen / testosteron af en daardoor ontstaat op iets latere leeftijd een verhoogd risico van hart- en vaatziekten, prostaatkanker, osteoporose en artrose. Grote veranderingen die een nieuwe en aangepaste levensstijl vragen door de veranderende transitie tot ouder wordende mens. In deze transitie-fasen begeleid ik vooral mensen door kennis overdracht, leren hoe je fysieke lichaam in elkaar zit en wat er gebeurd in je lichaam. Daarnaast zijn er naast opdrachten en oefeningen, stilte, rust, ontspanning, reflecteer & accepteer sessies nodig om te leren omgaan met het ouder wordende lichaam. Zowel mentale, fysieke als emotionele en spirituele ontwikkeling behoort voor een heel groot deel bij deze levensfasen. 

 


Wat kun je zelf doen om een transitie periode in je leven dragelijker te maken?

 

Vertrouwen hebben in het kunnen plannen en aanpassen aan verandering


Leren van vaardigheden en kennis opbouwen waarvan je weet dat ze zullen werken


Door veerkracht op te bouwen zodat je de emotionele kracht hebt om problemen op te lossen en beslissingen te nemen, is zeker belangrijk.


Proactief zijn in plaats van reactief op verandering betekent dat jij de baas bent en voorkomt dat je het slachtoffer wordt van verandering.


Een beter geïnformeerde kennis van verandering en wat het werkelijk kan inhouden, kan helpen om overdrijving van de aard en gevolgen van verandering of transitie te voorkomen


Probeer vriendschappen en sociale netwerken te behouden en onderhouden, nieuwe interesses en activiteiten behouden of ontwikkelen om te voorkomen dat je stagneert, en nieuwe uitdagingen aangaan gewapend met vertrouwen, vaardigheden en kennis


Zorg voor je fysieke en emotionele gezondheid – je hebt kracht van lichaam en geest nodig om de uitdagingen van verandering of transitie aan te gaan.

 

Regelmatige lichaamsbeweging, een goed uitgebalanceerd en voedzaam dieet, goede nachtrust en ontspanning en beperkende prikkels zoals alcohol, koffie en andere middelen zal je helpen om je energiek te voelen en om te gaan met stress.


Leer hoe u ontspanningstechnieken kunt gebruiken - aangezien stress een natuurlijk onderdeel is
van het leven en je aanpassen aan verandering stressvol is, kan het nuttig zijn om te leren hoe je je lichaam en geest kunt ontspannen. Activiteiten zoals yoga, tai chi, qigong, luisteren naar ontspannende muziek, een boswandeling maken of een strandwandeling maken, meditatie, ademhalingstechnieken ontwikkelen voor ontspanning.

 

Er zijn enkele manieren om met stress om te gaan en de harmonie en het evenwicht te herstellen. Muziektherapie is een gevestigde vorm van counseling die, net als dramatherapie, op zijn minst ook nuttig kan zijn voor het verminderen van stress en angst in verband met verandering.

 

Houd een open geest - probeer objectief te zijn en vermijd te snelle conclusies zonder de aard van verandering en de gevolgen ervan te begrijpen. Misschien vind je de verandering leuk toen het er eerst niet al te uitnodigend uitzag.

 

Verzamel informatie om te leren, angst voor het onbekende kan een geweldige bron zijn voor het cultiveren van een cyclus van angst en onwetendheid.

 

Verandering of transitie kan voor veel mensen onzekerheid in de hand werken.

 

Door te begrijpen hoe verandering werkt en wat de verandering met zich mee kan brengen, bouw je vertrouwen op om jezelf aan verandering aan te kunnen passen.

 

Je kunt wat onderzoek doen op internet of naar de plaatselijke bibliotheek gaan en bestuderen welke verandering dit kan brengen. Voorbereid zijn en enige kennis hebben, kan de onzekerheid en de angst voor het onbekende die angst en stress veroorzaken, verminderen. een goed opgeleide professionele, kwaliteit therapeut kan je eventueel ook helpen kennis te verschaffen.

 

Bouw de veranderingen geleidelijk op - 'beperk het tempo van verandering' - grote veranderingen in één keer proberen aan te pakken is een recept voor mislukking - het is gewoon te stressvol en kost je tijd en energie.

 

Probeer kleinere veranderingen tegelijk aan te pakken en aan te passen, zodat je controle hebt over wat je begrijpt en hoe je met de verandering omgaat.

Proberen om grote veranderingen aan te pakken en aan te passen, kan te overweldigend worden en je kunt uiteindelijk te gestrest raken en een depressie of angst ontwikkelen als je faalt.

 

Praat met andere mensen die kunnen helpen en die je vertrouwt – probeer specifiek te zijn over je zorgen zodat je vertrouwenspersoon je eventueel kan helpen. Dit geeft de andere persoon de beste kans om duidelijk te zijn over wat je doormaakt en hoe je het beste daarmee om kan gaan. Wederzijds open en coöperatief zijn kan helpen om veel problemen en problemen op te lossen, en geeft je het gevoel van 'nou, ik doe dit niet allemaal alleen'.

Overweeg om lid te worden van een steungroep - ervaring kan een geweldige leermeester zijn. Andere mensen die een overgang of verandering hebben meegemaakt, kunnen hun verhaal of verhalen misschien met je delen. Het doel van een steungroep is om te helpen met begrip en om elkaar te ondersteunen bij het omgaan met verandering.

Overweeg professionele begeleiding - professionele therapeuten zijn mensen die zijn opgeleid met kennis, vaardigheden en ervaring om begrip en hulp te bieden aan iedereen die moeite heeft met het leven of verandering.Maak je een goede keuze? Door op de link te klikken kom je op mijn pagina waarin ik je meer uitleg geef over de overwegingen die je kunt maken als je kieste voor een professionele therapeut (natuurlijk ben je bij mij ook zeer welkom en kunnen we bekijken of we een klik hebben). Lees vooral wat je van een therapeut mag verwachten en weet dat je tijdens een transitie kwetsbaar bent!

Professionele therapeuten kunnen je helpen je zorgen, je angsten en je gevoelens te uiten en te begrijpen hoe je over verandering denkt. Ze kunnen je ook helpen om je eigen vaardigheden en strategieën te ontwikkelen om met verandering om te leren gaan, zodat je vertrouwen en competentie hebt om je aan te passen aan verandering (dit kunnen levenslange vaardigheden zijn). Professionele therapeuten zijn facilitators van leren en verandering en ze kunnen je begeleiden om zelf betere beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Ze ontwikkelen met jou een therapeutische relatie om je te helpen middelen (intern en extern) te mobiliseren en een plan of actieplannen te ontwikkelen. Het bijhouden van een reflectief dagboek of dagboek kan bijvoorbeeld helpen om iemand zich te laten concentreren op veranderingservaringen, reacties op verandering en de evaluatie van de effectiviteit van het omgaan met verandering.

 

Houd een gevoel voor humor - we weten dat het leven niet alleen kommer en kwel moet zijn. We hebben allemaal het vermogen om te lachen en humor te vinden in de gekste dingen. Verandering kan stressvol zijn, dus gevoel voor humor kan de ernst een beetje doorbreken en ervoor zorgen dat verandering er niet zo angstaanjagend of moeilijk uitziet. Wie geeft er over honderd jaar om de verandering waarmee je vandaag wordt geconfronteerd - het is allemaal een kwestie van perceptie. Ga naar buiten of kijk een film die je aan het lachen maakt. Ontmoet vrienden die je aan het lachen maken en zie de grappige of belachelijke kant van de dingen.

Ken je dat oude nummer van Monty Python nog; 'Always look on the bright side of life' zet spotify aan zing, schreeuw, huil of lach mee met dit liedje en doorleef ook je tegenspoed. Het kan je juist helpen om verandering in een totaal ander en minder sinister of bedreigend licht te bekijken. Humor is ook goed voor je lichaam en geest omdat het opgekropte energie vrijmaakt en de opbouw van cortisol vermindert die vrijkomt bij stress, met name chronische stressniveaus waarbij hoge niveaus van cortisol schadelijk kunnen zijn voor het lichaam en de hersenen en voor het afweren infecties en wondgenezing.

 

Dagboek/Journal +een oefening
Een dagelijkse of wekelijkse agenda of dagboek kan nuttig zijn om mensen te helpen omgaan met verandering.
Wat voor soort dingen zou je schrijven? Ten eerste veroorzaakt verandering vaak zelftwijfel en stress, omdat angst voor het onbekende of onzekerheid een normaal onderdeel is van mens zijn. Ongemakkelijke gevoelens en emoties kunnen vaak de kop opsteken en dit kan van invloed zijn op iemands activiteiten, relaties met anderen en gedrag en denken. Aan het uiterste einde van de schaal kan men overweldigd raken door een verandering of overgang, zoals het krijgen van een baby, het verliezen van een baan, gescheiden of gescheiden zijn, een ernstige ziekte ervaren of een verandering in iemands lichaam en psychologische toestand (bijv. puberteit, menopauze, crisis op middelbare leeftijd) en opstaan ​​met bijvoorbeeld een zware depressie. Het idee van veerkracht is ervoor te zorgen dat je over de middelen en ondersteuningssystemen beschikt die voorkomen dat een dergelijke situatie zich voordoet. Een dagboek kan zo simpel zijn als het elke dag opschrijven van je gedachten en activiteiten, inclusief hoe je erover denkt.
Bij cognitieve gedragstherapie kan een dagboek of dagboek positieve en negatieve ervaringen schetsen en waar mogelijk de positieve ervaringen, gevoelens en emoties bevorderen, zodat veerkracht voortdurend wordt opgebouwd en geheugen en effectieve gewoonten kunnen worden gevormd in plaats van ineffectieve opties.

Reflectie van je ervaringen is een belangrijk onderdeel van het interpreteren van het verhaal of de punten die je in je dagboek hebt geschreven en het is belangrijk om deze reflecties en interpretaties ook op te schrijven.

 

Oefening                  Enkele vragen die jij jezelf zou kunnen stellen

 

Heb je het gevoel dat je in staat bent om te gaan met kleinere aspecten van een verandering waar je voor staat?

Zo ja, wat voor middelen en hulp heb je nodig om dit te doen?

Hoe behoud je elke dag een bepaalde kwaliteit van leven zodat de verandering dat niet doet
je leven en dat van anderen om je heen overweldigen?

Hoe ontspan je bij stress?

Hoe wordt je relatie met vrienden en degenen van wie je houdt beïnvloed door de verandering?

Kun jij je gevoelens en zorgen met hen communiceren?

Hoe zou je de communicatie qua inhoud en relatie kunnen verbeteren
aspecten?

Bij wie kan je terecht voor hulp en ondersteuning?

Als je steun hebt gezocht wat was de uitkomst?

Denk je dat een verandering of het omgaan met een verandering vandaag gunstig is geweest of
niet? Beoordeel het voordeel misschien wel of niet volgens de volgende schaal: Nee - Matig - Hoog

 

Tijdens het schrijven sta je stil bij dit soort vragen en zul je sneller je dagelijkse ervaringen, veranderingen tijdens je transitie gaan opmerken. Je voortgang wordt zichtbaar en je reactie op verandering veranderd. Het kan helpend zijn voor je voortgang van bv je therapeutische sessies. Daar wordt niet alleen gepraat, er wordt geoefend, gecoacht en elke emotie nodig wordt doorleefd om te zorgen dat jij kan stil gestaan bij je eigen ontwikkeling naar een nieuwe jij.

 

Ik wens dat ik je met deze blog meer duidelijkheid heb kunnen geven over de transities in het leven van een mens. Dat jij niet anders bent dan andere mensen en misschien wel normaler bent dan je dacht. Als je uit een transitie vandaan komt wordt de lucht weer blauw, de zon schijnt helderder en het leven lacht je weer toe. Ik wens je wijsheid en kracht om je transities aan te gaan en weet dat je altijd welkom bent in mijn praktijk als je het gevoel hebt dat niemand naar je luistert of begrijpt. Ik ben er voor jou!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.